Vledder en omgeving

Brinkdorp Vledder

Moe’s tuin ligt aan de brink van Vledder en vlakbij het dorpscentrum, maar in twintig minuten loopt u ook zo het bos in. Vledder heeft een prachtig middeleeuws kerkje.

In Vledder en omgeving zijn enkele leuke restaurants: de Tippe in het Dorpshuis, het bekende pannenkoekenhuis De Wilde Hof en Logement Frederiksoord. In het dorp zijn een grote supermarkt, een slager met kant-en-klare maaltijden, een kledingzaak, een drogist en een boekwinkel aanwezig. U kunt er ook fietsen huren.

Een prachtige omgeving

Het dorp Vledder ligt te midden van natuurgebieden: de droge gebieden, het Drents-Friese Wold, het Dwingelderveld en het Holtingerveld en de natte gebieden, de Weerribben bij Giethoorn en het Fochtelooërveen. U kunt hier prima wandelen en fietsen in naald- en loofbossen, langs vennetjes en zandverstuivingen; varen kunt u in Giethoorn.

Vledder ligt in Zuidwest-Drenthe, aan de rand van het Drents-Friese Wold. Het dorp, circa tien kilometer ten noorden van Steenwijk en in de buurt van de vakantieplaatsen Diever, Havelte en Dwingeloo, wordt omringd door bossen, landerijen en heidevelden. Een prachtige omgeving voor een fiets- of wandeltocht.

Meer dan cultuur alleen

Vledder telt twee musea, te weten het Miramar Zeemuseum en het Museum van Valse kunst. Verder is een bezoek aan het Gevangenismuseum in Veenhuizen de moeite waard.  Voor kinderen zijn het zwembad in Vledder en de hunebedden met de speeltuin in Havelterberg een aanrader.  

Een ander leuk uitstapje is naar museum De Proefkolonie van de Maatschappij van Weldadigheid in het naburige Frederiksoord. Daar kregen in de negentiende eeuw paupers uit het westen van het land een kans op een beter bestaan. Nog altijd zijn hun schilderachtige koloniehuisjes te bewonderen in het dorp.